12. prosince 2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na jihu Číny v malebném kraji Yangshuo stojí od šedesátých let cukrovar. Jeho nedávný konec neznamenal demolici, jak by se mohlo nabízet, ale konverzi na hotel Alila Yangshuo. Staré kamenné budovy se proměnily v recepci, kavárnu, bar, restauraci, galerii, knihovnu a stylové pokoje.

Oblast Yangshuo je vyhlášená krásnou přírodou, vysokými skalními masivy ideálními pro horolezce a výrobou cukru. Právě to v 60. letech vládu přimělo k výstavbě cukrovaru. Několik různě vysokých až čtyřpodlažních budov z místního kamene s dřevnými sedlovými střechami tu stojí dodnes, jenž s novým využitím jako hotel.

Velmi citlivá rekonstrukce pod taktovkou Vector Architects vytěžila z původních budov maximum a udělala Alila Yangshuo zajímavým i pro dlouhodobou návštěvu. Koncept hotelu je založen na odlišném využití každé z budov. Hosté tak mohou navštívit restaurant v budově kde se stlačoval cukr, podzemní lázně v bývalém zásobníku nebo Bar 1969 odkazující na cukrovou a rumovou historii objektu.

Velkou výhodou komplexu jsou vodní plochy v okolí a to bazén s možností posezení a několik mělkých nádrží odrážející stavby i okolní přírodu. tím hlavním je tu samozřejmě ubytování, které je nabízeno v šesti kategoriích od samostatného pokoje přes deluxe apartmán až po samotný domek s bazénem.

Čtěte další články na téma hotelbydlení

Foto a zdroj: Alila Hotels