17.01.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

V centru britského Bristolu dokončil architektonický ateliér Haworth Tompkins přestavbu a vestavbu divadla Bristol Old Vic. Architekti otevřeli divadlo více do ulice, vytvořili zde foyer s kavárnou a v historické budově vytvořili další divácký sál. Propojení obou budov realizovali pomocí schodišť.

Bristol Old Vic se skládá ze dvou části. Ta první větší, v podstatě neviditelná z ulice, byla již v roce 2012 rekonstruována. Druhá menší byl úkol na rok 2016 až 2018. K historické budově byl z levé strany nalepen jakýsi cihlový přístavek, jenž budovu tvořil pohledově i užitně neprostupnou. Cílem architektů bylo celou instituci otevřít veřejnosti.

Haworth Tompkins zcela strhli původní přístavek a vytvořili zde efektní vstupní bránu, která je koncipovaná jako umělecké dílo. Vstup je rozdělen na dvě části, kde jedna se třemi červenými dveřmi a slunolamy z textu básně z roku 1766 uvádí hosty do foyer s kavárnou a posezením. Druhá část vede k pokladnám, které jsou naštěstí se zbytkem foyer propojeny.

Získaný prostor foyer rozdělili architekti na několik prostorově otevřených podlaží. Staré budově divadla ponechali surovou fasádu a propojili ji s novostavou sérií schodišť. Příjemným bonusem je nově vzniklý malý sál ve staré historické budově. Celková užitná plocha je nyní větší o 2 135 metrů čtverečních. Přestavba a rekonstrukce stála 9,3 milionu liber, tedy asi 270 milionů korun.

Čtěte další články na téma divadlo

Foto: Philip Vile a Fred Howarth
Zdroj: Haworth Tompkins