21.07.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Český architekt Kamil Mrva se svým ateliérem před několika měsíci dokončil přístavbu rodinného domu v Kojetíně u Nového Jičína, který původně postavili jako malé studio. Přístavba o dvě ložnice, koupelnu a šatnu nese moderního ducha, ale přesto je decentní až nenápadná a to i díky zelené střeše.

„Rodinný dům s ateliérem na Kojetíně, který jsme realizovali před více než deseti lety, se stal ikonou zdejšího regionu. Investor, náš kamarád, nás opět oslovil k pokračování projektu na Kojetíně. Zadáním bylo rozšířit současný objekt o dvě ložnice, koupelnu a šatnu. Nebylo jednoduché přemýšlet o přístavbě k objektu, kterého si nesmírně vážíme,“ uvádí architekt Kamil Mrva, který na projektu spolupracoval s Václavem Kociánem, Tomášem Šenovským a Jaroslavem Holubem.

„Proto jsme se snažili zachovat původní rekonstrukci v co největší původnosti a přistavět do svahu jen nenápadnou stavbu se zelenou střechou, která se bude otevírat do atria, kde se odehrává život rodiny. Nová stavba zároveň opticky odděluje vstupní prostor na pozemek pomocí přístřešku pro automobily a také chrání historickou kamennou stěnu,“ dodává s tím, že před několika málo lety dokončená novostavba byla postavena na základních kamenných zdech z roku 1862.

Přestože architekti v projektu použili stavební materiály jako beton a celkový ráz budovy je i díky velkým oknům svěží a moderní, není přístavba nijak okázale výstřední. Do krajiny decentně zapadá a to i díky přiznaným kamenným zdem. Není tak divu, že se realizace uchází o Českou cenu za architekturu za rok 2019.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Toast
Zdroj: Kamil Mrva Architects