11.10.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Před nedávnem dokončil pražský architektonický ateliér Richard David Architekti v Chlumu u Hořic v Podkrkonoší novostavbu rodinného domu se skleníkem. Skleník není samostatnou drobnou stavbou na zahradě, ale zaujímá celé první patro domu. Nadčasový interiér pak kombinuje svěží materiály.

„Dům se skládá ze dvou základních částí. Obytného 1. NP a skleníku v 2. NP. Obě patra jsou konstrukčně i funkčně oddělena. Vstup do spodní obytné části je z jihu přes krytou terasu. Z této terasy je také samostatný vstup do skleníku po jednoramenném ocelovém schodišti. Vstupní hala obytné části je vizuálně i funkčně plynule propojena s hlavním obytným prostorem a v případě potřeby může být oddělena těžkým závěsem. Součástí obytného prostoru je také kuchyňský ostrov,“ uvádí k neobvyklé realizaci architekti Richard Heger a David Kazický.

„V jižní části domu je dále umístěno technické zázemí domu a pracovna. V severní části domu je pak umístěna ložnice, šatna a hlavní koupelna. Celý vnitřní obytný prostor domu je maximálně otevřen do sadu prostřednictvím velkoformátových posuvných oken, které jsou orientovány převážně na východ a západ. Kolem celého obvodu domu je pochozí terasa, která je kompletně krytá přesahem střechy. Severní fasáda je bez oken. Konstrukce skleníku je umístěna na 1. NP. Přesahy střechy skleníku tvoří v 1. NP venkovní krytý pobytový prostor, který navazuje na interiér domu,“ dodávají.

Krom odvážného řešení je sympatický i přístup ke stavebním materiálům. Dům je zděný z vápenopískových tvárnic, ale nízkoenergetický. Důležitým prvkem je fasáda vyrobená z přírodních modřínových prken, které časem změní svou barvu. V interiéru jsou příjemným prvkem přiznané dřevěné stropy, které jinak světlý interiér více zútulní. Není divu, že realizace je ve finále aktuálně konaného Grand Prix Architektů.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Jiří Hroník
Zdroj: Richard David Architekti