12.03.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Nizozemský architektonický ateliér MVRDV dokončil v dvoumilionovém tchajvanském městě Tchaj-nan konverzi bývalého obchodního centra v centru města na lagunu pro veřejnost. Z torza bývalé budovy byly ponechány jen některé prvky a přidána byla vodní plocha, zeleň a umělé ostrovy.

Tchaj-nan jistě nezasáhne proti stále rostoucímu růstu obliby nákupních center, které v Číně stejně jako v mnoha dalších zemích stále vyrůstají. Zajímavým počinem je však proměna bývalého malého obchodního centra ve středu města na prostor pro všechny. Místo obvyklého parku zde byla pod taktovkou osvíceného Úřadu pro rozvoj města po několika letech plánování vybudována laguna.

Celá oblast je kilometr dlouhá a nachází se v pravém srdci města na takzvané T-Axis. Jedná se o zvláštní mix silnic a chodníku, pod jejichž úrovní je zapadlá nemalá laguna. Tvar obdélníku kopíruje tvar bývalého obchodního centra. Zůstaly z něj krom půdorysu navíc také betonové sloupy natřené na bílo. Vybudovány zde byly malé umělé ostrovy pokryté zelení a velká vodní plocha fungující jako brouzdaliště.

Tím hlavním je krom vody také zeleň v podobě množství stromů, které až vyrostou bude z místa příjemný park s dostatkem stínu a místa pro relaxaci. Celý projekt zasahuje plochu 54 600 metrů čtverečních a byl financován samotným městem.

Čtěte další články na téma MVRDV

Foto: Daria Scagliola
Zdroj: MVRDV