15.03.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Norský architektonický ateliér Snøhetta má za sebou další zdařilou realizaci. Pro více jak milionové kanadské město Calgary navrhli a postavili novou knihovnu Calgary Central Library. Pozoruhodná stavba s mnoha typicky skandinávskými prvky nabízí moderní světlé prostředí. Pod budovou jezdí tramvajová linka.

Calgary Central Library je postavena za více jak pět let od prvního návrhu v místě, kde je klasická městská zástavba, tedy převážně obklopená bytovými domy nemalých výšek. I přesto má okolo sebe dostatek prostoru, aby vyzněl design budovy pracující s jemnými zakřivenými liniemi a hrající si se svými podlažími vůči okolnímu terénu. Nejzajímavější na umístění je pak tramvajová linka vedoucí pod částí budovy.

Exteriéru dominuje prosklená fasáda zdobená bílými prvky připomínající kusy ledu. Geometricky ostře řezané plochy s trhlinami chrání interiér od přímého slunečního svitu a zároveň vytváří efektní zdobný prvek. Systém knihoven je v Calgary využíván asi 670 tisíci obyvateli města, tedy více jak polovinou zde trvale žijících. Interiér o celkové užitné ploše 22 300 metrů čtverečních se pro návštěvníky otevírá prostorným átriem sahající až po střechu.

Právě v interiéru se nejvíce projevuje skandinávský přístup kombinující hřejivé obložení dřevem, otevřené prostory s posezením na různých místech například na schodištích, ostrovy pro čtení s pohodlným nábytkem, barevné dětské koutky a mnohé další zajímavé prvky. Samozřejmostí je pak ambientní osvětlení a typicky skandinávské svítící koule. Není divu, že realizace již získala první dvě ceny a další budou nejspíše brzy následovat.

Čtěte další články na téma knihovnaSnøhetta

Foto: Michael Grimm
Zdroj: Snøhetta