28.03.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Američtí architekti z ateliéru Montalba Architects postavili v kalifornském městě Pasadena honosnou LR2 Residence. Do svahu s výhledem na město umístili čtveřici různě velkých propojených objemů v minimalistickém nadčasovém duchu. Hlavní roli tu hraje tmavá prolamovaný fasáda, prosklené plochy a beton.

Montalba Architects meli štěstí na osvíceného klienta, který nebyl příliš omezen rozpočtem. Vidět je to na vybraném pozemku, složitosti konstrukce, požadavcích na stavbu i finálním vybavení interiéru. Navrhnout tak mohli velmi zdařilou rezidenci, která je luxusní, nadčasová a splňuje všechny klientovy požadavky na pohodlné žití, relaxaci i zábavu.

LR2 Residence je tvořena čtyřmi kvádry poskládanými na sobě, přičemž jen dva jsou zcela viditelné. První kvádr je betonový, ukrytý je v podzemí a nabízí malé kino, kde samozřejmě není nutné okno a přístup denního světla. Na úrovni příjezdové cesty je drobný betonový objem skrývající luxusní garáž pro dvě auta. Odsud vede chodník přecházející ve schodiště do vstupní části domu.

Další dva objemy jsou na sobě naskládány kolmo. V níže položeném kvádru najdeme pracovní místo pro tři notebooky, obývací pokoj, koupelnu a ložnici. Na střeše tohoto kvádru je velká terasa napojená na nejvýše položený objem s hlavními obytnými částmi domu. Najdeme zde další dvě ložnice s koupelnami, jídelnu, obývací pokoj a kuchyni.

Celková užitná plocha domu je 390 metrů čtverečních. Díky tvaru pozemku u rezidence chybí bazén což je vynahrazeno velkou terasou. Velmi zdařilá je kombinace tmavého prolamovaného obložení fasády a dalších materiálů jako je beton, dřevo a sklo. I přesto je interiér světlý, vybavený luxusním nábytkem i svítidly.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Kevin Scott
Zdroj: Montalba Architects