21.04.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

V historickém centru malého portugalského města Leiria dokončilo Joana Marcelino Studio rekonstrukci rodinného domu Casa Matias Alves. Ze starého a chátrajícího objektu vytvořili moderní, čisté, světlé a nadčasové místo k bydlení dvou rodin. Vybavení domu je ekonomicky úsporné, přesto vypadá výsledek skvěle.

Domy v historickém centru portugalského města Leiria se jako v mnohých jiných tlačí jeden na druhý v úzkých uličkách. Jejich výška je rozdílná stejně jako architektura a roky, ve kterých vznikly. Přesto mají velké kouzlo a jsou ceněné nejen svou polohou. Jejich rekonstrukce však není jen tak jednoduchá.

Joana Marcelino Studio nedávno dokončilo rekonstrukci dvoupodlažního domu postaveného z kamene a cihel. Je nižší než ostatní, proto si mohli dovolit ještě přidat dvě podlaží nástavby. Díky tomu je čtyřpodlažní dům dostatečný pro bydlení dvou rodin. Původní schodiště bylo rozšířeno o další vestavěné a další dvě nová patra posloužila jako ložnice, koupelna, pracovna a odpočívárna.

Nejprostornější je však první patro, které nabízí velký otevřený prostor, kde najdeme malou kuchyni, jídelní kout i obývací pokoj. Zajímavě jsou řešené některé detaily jako zavěšené schodiště se zábradlím z malých trubek, místy obnažené zdivo, dřevěná podlaha kombinovaná s dlažbou v typických portugalských vzorech, ale i nábytek jako malá vinotéka v kuchyni.

Čtěte další články na téma bydlenírekonstrukce

Foto: Ivo Tavares Studio
Zdroj: Joana Marcelino Studio