21.06.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Nizozemský architektonický ateliér MVRDV dokončil konverzi bývalé přízemní kancelářské budovy na novou vilu Stardust. Rozsáhlá typicky komerční budova nemá žádný okolní pozemek, proto architekti využili prostornou vnitřní zahradu a po vzoru marockých zahrad zde vytvořili zelené místo k zábavě i odpočinku.

Celková plocha objektu včetně vnitřního nádvoří je velkorysých 1 000 metrů čtverečních. Jenže původní kancelářská budova zahradu nepotřebovala a novým majitelům by chyběla. MVRDV proto objekt rekonstruovali a v jeho středu vytvořili marockou zahradu s malým bazénkem a posezením. Přístup sem je ze všech místností obklopující zahradu a velmi příjemné velikosti 230 metrů čtverečních. Vysázeny jsou zde stromy, takže zde brzy bude i přirozený stín.

Zbylé obytné prostory obklopují zahradu v půdorysu do tvaru čtverce. Najdeme zde čtyři menší ložnice a jednu velkou rodičovskou ložnici. Na celkové ploše 770 metrů najdeme například také pracovní část s pěti menšími kancelářemi, speciální místnost na uložení šesti kol nebo místnost na mytí nádobí, která je ukrytá bokem od klasické kuchyně. Inu, když na to prostor je, vymyslet je možné vše.

Čtěte další články na téma konverze

Foto: Daria Scagliola
Zdroj: MVRDV