03.03.2014 –– interiér –– Pavel Cahlík

Místy až postapokalyptický návrh vily Da House poblíž jezera od talentovaného ukrajinského bytového designéra Igora Sirotova může někomu nahánět hrůzu. Je to ovšem jedinečná ukázka postindustriální architektury, kterou si jistě zamilujete.

Dům se nachází na pobřeží Černého moře. Návrh tudíž musel zcela respektovat okolní krajinu. I díky tomu celá obytná plocha zabírá pouze jedno patro. Ve sklepě je poté garáž pro dva automobily, která je s interiérem propojena skleněným stropem. Ten se táhne i celou chodbou.

A právě tyto detaily pramenící z rozporu surovosti betonu a lehkosti skla činí tuto směsici tak neodolatelnou. Na všech 350 metrů čtverečních této vily představuje Sirotov své základní principy navrhování interiérů – beton, dřevo a sklo. Podle svých slov se snaží pomocí těchto tří prvků vnést do interiéru teplo a pohodu. A ač se to jeví jako skoro nemožné, tak se mu to skvěle daří.

Japonskem ovlivněné obývací části dominuje velká pohovka, která je zapuštěna do podlahy a velký dřevěný jídelní stůl. Svou část pohody a útulnosti do jinak chladného interiéru vnáší i dřevěná vestavěná skříň podél celé jedné stěny a třeba i židle Foliage v neutrálních barvách od společnosti Kartell.

Kousek přírody mezi surovým betonem reprezentuje minimalisticky pojatá zahrádka, které na dramatičnosti dodává osvětlení umístěné v trávě. Venkovní prostor pak patří rozměrné terase s bazénem.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Igor Sirotov