27.12.2015 –– interiér –– Ondřej Krynek

Architekt Richard Sukač dokončil v Brně Židenicích rekonstrukci interiéru řadového rodinného domu, který v předešlých letech již prošel rekonstrukcí fasády v podobě zateplení. Manželský pár středního věku si nyní může užívat bydlení v moderním nadčasově řešeném interiéru, který působí svěžím dojmem i díky využití světlých barev a dřeva.

„Původní dispozice domu neumožňovala vytvoření prostoru pro kuchyňskou linku s jídelním stolem a samostatným obývacím pokojem, který by navazoval na uzavřený dvorek. Z tohoto důvodu bylo přistoupeno k radikálnímu řešení rekonstrukce a to obrácením dvorku o 90 stupňů a přistavění části místnosti navazující na schodiště. Toto řešení tak umožňuje vytvoření volného prostoru bez bariér pro komfortní kuchyňskou část s velkým jídelním stolem a obývací část, která je posuvnou prosklenou stěnou vizuálně propojena s uzavřeným intimním dvorkem,“ uvádí autor rekonstrukce Richard Sukač.

„Nově vytvořené zádveří poskytuje majiteli dostatek úložných prostorů. Dispozice zádveří vytvořila optimální prostor pro volný přechod z jídelního do obývacího pokoje. Ten je využit pro knihovnu a vestavěné skříně. Z důvodu změny polohy dvorku, zásadních změn v nosných konstrukcích a v dispozici celého přízemí byla také přesunuta poloha koupelny, využita byla i původní část garáže. Garáž i tak poskytuje dostatek míst pro jedno auto.

Jednoduše řešený interiér bez výrazných dominant působí útulně díky světlým použitým barvám, nevýrazným svítidlům a použití přírodních materiálů na nábytku i podlaze. Při návrhu bylo nutné počítat i vybavením, které si majitelé domu přinesli z původního bytu jako lednice, litinová kamna, obrazy a další doplňky. Vše se podařilo citlivě zakomponovat do nového interiéru.

Čtěte další články na téma rekonstrukcebydlení

Foto: Bořivoj Čapák
Zdroj: Richard Sukač