22.02.2016 –– interiér –– Tereza Korbelová

Architekti ze slovinského studia Svet Vmes zrenovovali vstupní halu Gymnázia Poljane, jehož budova pochází z předminulého století. Vznikl tak světlý a architektonicky čistý prostor pro výstavy i odpočinek studentů mezi hodinami. Dominantou prostoru je velké kruhové svítidlo a devět kovových rámů.

Vyhlášené slovinské Gymnázium Poljane bylo založeno v roce 1889. S architekty ze studia Svet Vmes spolupracuje dlouhodobě. Jedním z větších projektů byla renovace jeho vstupní haly. Architekti chtěli, aby vynikly kvality původního symetrického prostoru odděleného od chodby masivními sloupy. Očistili halu od předchozích nevhodných stavebních zásahů a kladli důraz na zachování původních profilovaných stěn a štukového ornamentálního stropu.

Vstupní halu oddělilo od školní chodby celoplošné zasklení. To slouží k udržení tepelné pohody, ale zároveň umožňuje vidět celý prostor jako jeden celek. Nekvalitní keramická dlažba byla nahrazena podiem z terazza. Do prostoru bylo umístěno devět černých rámů různých velikostí. Jeden slouží pro interaktivní informační panel, další pak pro školníka. Zbylé, určené pro výstavy, jsou výzvou studentům a vyučujícím. Lze je totiž přemisťovat a vytvářet různé prostorové kompozice.

Veškeré nové prvky v prostoru jsou subtilní a transparentní. Nesnaží se konkurovat kvalitě existujícího prostoru historické budovy, ale pouze jej doplnit.

Čtěte další články na téma interiérškola

Foto a zdroj: Svet Vmes