13.08.2017 –– interiér –– Ondřej Krynek

V čínském městě Suzhou realizovalo místní architektonické studio Wutopia Lab originálně řešené knihkupectví Zhongshu Bookstore. Projekt nazvaný Metal Rainbow zaujme především svým řešením dělení a zdobení prostoru. Celý interiér je zdoben zvlněnými barevnými perforovanými plechy, které tvoří efektní duhu.

Pro nové knihkupectví byla vybrána moderní skleněná budova, kde byste místo knihkupectví hledali spíše kanceláře. Právě původní řešení interiéru a otevřené prostory dodali architektu Yu Tingovi nápad rozdělit interiér na čtyři hlavní zóny a sjednotit je barevnou duhou. Nejvýraznější snový svět je tvořen jednou vysokou a dlouhou knihovnou, k níž vede dřevěné pódium a po straně nabízí posezení. Vytvořeny tu jsou zákoutí, ostrovy a útesy. Strop je dekorován hliníkovými panely od růžové přes červenou a žlutou až po zelenou.

Druhým výrazným místem je svatyně, jenž byla vytvořena pomocí akrylových průsvitných stěn. Interiér je celý světlý až bílý a knihy jsou zde zavěšeny na subtilních od stropu zavěšených stojanech. Stejně výraznou je i jeskyně plná světlovodů. Tmavý tunel spojuje hlavní chodbu a vchod. Zákazníci si zde vybírají knihy v intimnějším osvětlení pomocí optických vláken a mohou si je odnést dál do čtecího prostoru.

Velmi zdařilým místem je místo nazvané Hrad nevinnosti. Velký prostor s dětskou literaturou je obklopen ETFE fólií a prosvětlen. Díky ozdobení malými domečky vzniká pomocí stínů efektní zdobení příčky mezi jednotlivými sekcemi. Strop zdobí LED nebesa a nechybí pohodlné posezení pro děti i dospělé.

Čtěte další články na téma knihkupectvíknihovna

Foto a zdroj: Wutopia Lab