21.02.2018 –– interiér –– Ondřej Krynek

Mladá architektka Lenka Míková nedávno dokončila rekonstrukci usedlosti v Jižních Čechách. Po třech letech navrhování a třech letech realizace je z původní usedlosti skládající se ze dvou domů útulné místo k bydlení, které však moderním zásahem neztratilo ducha starých chalup. Výsledek může být vzorem k rekonstrukci podobných objektů.

„V tomto projektu jsme hledali odpovědi skrz respekt k původní logice stavení a použití tradičních postupů. Naším cílem byla přirozenost spíš než dokonalé formální napodobení. Přírodní materiály jako dřevo, kámen a hlína a jejich ruční opracování vnáší do stavby nedokonalost, která se stává zásadním aspektem projektu. Návrh už od začátku bral v potaz nepřesnosti, měnící se tvar a postupné stárnutí…,“ uvádí Lenka Míková, která na projektu spolupracovala s Ivanem Bartošem.

„Původní usedlost stojící téměř na samotě zahrnovala dva domy umístěné do tvaru L – chalupu a stodolu, harmonicky posazené do svažité louky. Jejich soulad s okolím jsme se snažili nenarušit, proto obě stavby zůstaly zvenku víceméně v původní podobě, změny se dějí spíš uvnitř. Hlavní obytné prostory jsou otevřené až do krovu, aby vynikl charakteristický prvek původního stavení – v chalupě černá kuchyně, ve stodole průhled skrz původní vrata. V obou je pak navíc vestavěný nový černý komín, který v sobě ukrývá hygienické zázemí a podpírá schody do patra. Ve stodole se tyčí tato vestavba jako dominanta, v chalupě je naschvál nenápadná,“ dodává architektka, která si chválí především osvícený přístup investora.

Zajímavě je pojatý koncept obou domů, které mají odlišný charakter původní využití, jenž se promítá do nového uspořádání domů, jenž se navzájem doplňují. Hlavním domem s celoročním využitím je roubená chalupa, která je více tradiční což vyniká především v hrubších materiálech. Nové prvky jsou pak spíše nenápadné. Bývalá stodola je pak doplňkové stavení, jenž slouží jalo letní obývací pokoj, místo pro hosty a technické zázemí. Dominantní je tu hlavní obytný prostor propojený velkým prosklením se zahradou. Celková užitná plocha domu je 365 metrů čtverečních.

Čtěte další články na téma rekonstrukcebydlení

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: Lenka Míková