19.09.2018 –– interiér –– Ondřej Krynek

Dánský architektonický ateliér BIG navrhl pro skupinu We interiér první školy nazvané WeGrow. Najdeme je v newyorské části Chelsea a více než školu připomíná hřiště. Interiér je umírněně barevný, z kvalitních materiálů a eliptických tvarů. Stejně odlišné jako prostředí je i styl výuky.

WeGrow patří pod stejnou skupinu, pod kterou patří coworkingové centrum WeWork, kde pracující sdílí svá pracovní místa. Právě hezké prostředí, spolupráce a moderní přístup inspiroval mateřskou značku We k vytvoření školy se zcela jiným přístupem. Věří totiž, že učí se člověk všude a získávat poznatky by tak neměl jen ve školní třídě, ale i v přírodě a v okolním světě.

Osloveno proto byl architekt Bjarke Ingels se svým ateliérem BIG, který byl vybrán, aby navrhl zázemí pro školáky. Víc než klasickou třídu připomíná vkusně navržené hřiště. Projekt vzešel z myšlenky z vesmírného školství na úrovni dítěte. Nejsou tu žádné školní lavice, ale jen skupenství eliptických tvarů, volně stojí i organické hmoty, akustické mraky a další prvky podporující inkluzivní a společné učební prostředí. BIG použili dřevo v kombinaci se zelenou a šedou a výsledek ukazuje vhodný směr pro výuku ve 21. století.

Čtěte další články na téma školaBIG

Foto: WeGrow
Zdroj: BIG