3. února 2019 –– umění –– Ondřej Krynek

Japonské designérské studio Nendo, které vede designér Oki Sato, navrhlo pro českou sklárnu Lasvit kolekci příšer. Čtveřice objektů z křišťálového skla má minimalistický design, který čtveřici různých příšer vyobrazuje tajemným způsobem. Jednotlivé příšery jsou jakoby ukryté a znatelná z nich je pouze jejich silueta.

Kolekci objektů Monsters představila česká sklárna Lasvit, která se zaměřuje na výrobu svítidel i nápojového a dekorativního skla, v dubnu 2018 v Miláně. Umělecky ztvárněné příšery, kde hlavní roli hrálo sklo, navrhli slavní designéři jako Alessando Mendini, Campana Brothers, Daniel Libeskind, Fabio Novembre, Maarten Baas, Maxim Velčovský i studio Nendo.

„Nikdy nezapomenete na svou první příšeru. Můj to byl křeček. Jako mladý chlapec jsem se staral o svého křečka a jeden den, když jsem mu čistil klec, kousl mě do prstu a začal jsem krvácet. Uvědomil jsem si, že příšery nemusí být velké a děsivé jako ty v televizi, mohou se schovat pod malým, roztomilým a nadýchaným zevnějškem.“

Oki Sato, šéfdesigner Nendo

Z jeho zkušenosti z dětství vyplývá i návrh do kolekce Monsters, které byly sice v Miláně představeny jako prototyp, ale nyní už mají finální podobu. Z matovaného bílého nebo černého skla vytvořil Sato čtyři tvary, které nejsou prvoplánově hrozivými příšerami, ale ukrývá jsou pod rouškou tajemna. Dostaly proto název Něco malého, Něco zubatého, Něco dlouhého a Něco velkého. Vyráběny by měly být ve dvou velikostech jako výstavní a sběratelská verze.

Čtěte další články na téma NendoLasvit

Foto: Akihiro Yoshida
Zdroj: NendoLasvit