20.12.2011 –– architektura –– Ondřej Krynek

Norské hory Trollveggen mají hned pod skalním masivem Trolltindene novou příjemnou zastávku. Místní architektonické studio Reiulf Ramstad Arkitekter vyhrálo architektonickou soutěž  a postavilo na zeleném paloučku restauraci Trollwall, která se snaží respektovat krajinný ráz a svým geometrickými tvary imituje okolní horské masivy. Součástí budovy je i venkovní posezení s vyhlídkou.

V roce 2009 byla soukromníkem vyhlášena architektonická soutěž o podobu nové restaurace, která měla ležet na severu Norska v nedotčené krajině hor Trollveggen. Do ní bylo přizváno i studio Reiulf Ramstad Arkitekter z Osla, známé svým geometrickým přístupem k architektuře a častém využívání ostrých prvků, které se svým návrhem zvítězilo.

Architekti se snažili respektovat krajinný ráz a šetrně přistupovat k novému prvku, jenž by mohl jedinečnost této oblasti nenávratně narušit. Navrhli tak budovu s geometrickými tvary dvou rozdílně vysokých do nebe vystřelujících cípů, které působí jako skalní masivy. Mimo efektivnosti díky svému tvaru do interiéru přivádí prosklenými stěnami i dostatek přírodního světla. Objekt je sice postaven z betonu a skla, ale obložen je tmavým dřevem tak, aby působil co nejpřirozeněji. Pozoruhodná je i trubková konstrukce podepírající oba trojúhelníkovité prvky.

Interiér o ploše 700 metrů čtverečních nabízí variabilní prostor primárně určený restauraci a servisnímu provozu. V teplejších dnech funguje i přilehlá venkovní terasa, která nabízí ještě o něco lepší výhled na úchvatnou okolní krajinu. Pro turisty a horaly je pak určena i dřevěná stupňovitá terasa po straně budově, kde se sami mohou občerstvit, odpočinout si nebo se třeba opalovat.

Čtěte všechny články na téma restauraceNorsko

Foto a zdroj: Reiulf Ramstad Arkitekter