02.03.2012 –– architektura –– Ondřej Krynek

Uprostřed krásné nizozemské krajiny si nechala jedna z rodin postavit nevídaný rodinný dům, který dostal název Dutch Mountain neboli Holandská hora. Jak už název napovídá moderní obydlí z betonu, skla a dřeva dostalo špičatý tvar skalnaté hory, přičemž architektonické studio Denieuwegeneratie jej zapustilo z části do uměle vytvořeného valu.

Už z dálky vypadá dům Dutch Mountain velmi nezvykle. Z příjezdové cesty vedoucí lesem v chráněné přírodní rezervaci je zřejmý jen val, z něhož vyčnívají kovové bariéry ohraničující vjezd do podzemní zapuštěné garáže a vyvýšený vstup vchodovými dveřmi. Dům je totiž zapuštěn z části do uměle vytvořeného vřesoviště a kouká z něho jen druhá strana se dvěma prosklenými stěnami okolo obloženými dřevem.

Podle architektů z amsterdamského studia Denieuwegeneratie umožňuje právě skleněná fasáda sluneční ohřev betonové skořepiny domu v zimě a v létě přirozené chlazení tímto materiálem. Objekt má lomenou střechu a celý je konstruovaný velmi rozmanitě. Interiér totiž teoreticky není rozdělen a jsou do něj jen vsazeny jednotlivé funkční prostory jako dvě ložnice, dvě koupelny, pracovna, obývací pokoj oddělený krbem od kuchyně a jídelny, technická místnost a speciální jeskynní pokoj. Umožněn je tak růst a variabilita společně s majiteli.

Interiér odráží ekologický až nízkoenergetický nádech celé budovy. Jsou na něm známky minimalismu, projevuje se ve něm časté využité dřeva a architekti si díky světlíkům velmi hezky pohráli i s přívodem přirozeného světla. Vybavení interiéru je kapitola sama pro sebe. Majitelé tu kombinují starožitnosti s moderním nábytkem, uměleckými předměty i extravagancí. Díky otevření domu do zahrady je u obývacího pokoje samozřejmě terasa a zajímavé je i kulaté vyklenuté okno vypadající jako kukaň z vesmírné lodi.

Čtěte všechny články na téma bydlení, vilaNizozemsko

Foto a zdroj: Denieuwegeneratie