27.03.2014 –– architektura –– Pavel Cahlík

Skotská krajina jako by vybízela k minimalistickým experimentům. Drsnou a přitom nádhernou přírodu obohatilo nové stylové útočiště inspirované tradiční architekturou. Mladý pár, který v tomto izolovaném kousku země již nějakou dobu bydlí a pracuje byl z práce RAW Architecture Workshop nadšený.

Prosklené štíty domu jsou orientovány na východ a západ a umožňují tak pozorovat úchvatné přírodní divadlo. Konstrukce domu má za úkol odolávat drsnému skotskému počasí. K tomu dopomáhá i snížení stavby v jejím středu, které celou konstrukci odlehčuje.

Interiér je rozčleněn pouze pomocí výškových rozdílů mezi jednotlivými funkčními celky. Ty se navíc odlišují i použitými materiály. Vstup je tak koncipován jako jakýsi betonový „bunkr“. Jak dále postupujete domem, mění se materiál a barvy směrem ke světlejší tónům. Směřujete tak vlastně ke světlu. Drsná, ale krásná metafora bytí. Bílou a černou doplňuje cedrové dřevo a nápadité osvětlení.

Dům o celkové užitné ploše 169 metrů čtverečních je velmi ekologický a úsporný. Cedrové dřevo na obložení poskytuje s dodatečnými prvky prakticky dokonalou izolaci. Betonové základy jsou částečně umístěné ve svahu. To umožňuje chlazení interiéru v letních měsících.

O topení novostavby nazvané House at Camusdarach Sands se naopak stará tepelné čerpadlo. Ochrana životního prostředí bylo téma i při stavbě domu. Tak třeba stavitelé najímali pouze místní stavební firmy, aby bylo eliminováno dojíždění a tím i emise CO2.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: RAW Architecture Workshop