09.10.2014 –– architektura –– Pavel Cahlík

H-House od WRB Architects skvělým způsobem propojil estetickou stránku s praktickými detaily. Pro dům si majitelé vybrali pozemek na jednom z ostrovů ve Stockholmském zálivu. Drsné podnebí, které zde převládá po velkou část roku, se odrazilo i v návrhu domu.

Mohl tak vzniknout dům ve tvaru písmene H, který svým majitelům poskytuje úkryt před ledovým větrem a zároveň ničím nerušený výhled na moře. Jistou dávku optické stability propůjčují domu i použité materiály – ocel, beton a borovicové dřevo. Díky patině tak dům zapadá lépe do okolní přírody. Hlavní veranda byla úplně zastřešena a posezení zpříjemňuje i otevřené ohniště.

Delší z křídel je určené pro odpočinek. Ložnice majitelů dostala opravdu jedinečnou koupelnu se zapuštěnou vanou. Díky velkému prosklení, které lze zasunout do boků, se tak celý prostor propojuje s přírodu a nabízí neopakovatelný prožitek nejen z koupele.

Druhá část domu, který najdeme u městečka Trosa jižně asi 30 kilometrů od Stockholmu, je určena společenským prostorům. Ve spojovací části je poměrně nenápadná kuchyň s barovým pultem a jídelním stolem.

Zbytek interiérů, který nabízí prostor asi 240 metrů čtverečních, se nese v minimalistickém duchu. Tmavé podlahy, světlá výmalba či surový beton a pečlivě volené kusy nábytku přesně zapadají do celého konceptu.

Čtěte další články na téma bydleníŠvédsko

Foto a zdroj: WRB Architects