22.03.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Francouzský architektonický ateliér Delordinaire navrhl velmi nezvyklý rodinný dům v kanadském Québecu. Přísně minimalistický objekt s klasickým tvarem rodinného domu se sedlovou střechou zaujme nejen zcela bílým provedením, ale také umístěním na podpěrné sloupy a přístupem pouze po schodišti.

O nezvyklém konstrukčním řešení domu nazvaném High House rozhodly klimatické podmínky, kde dům leží v pásmu s bohatou sněhovou nadílkou. Okolní domy jsou spíše přízemní a se sněhovou nadílkou se vypořádávají klasickým způsobem. Delordinaire navrhli domeček na chůdách a vytvořili tak neobvyklý prostor na chůdách, který je chráněn před všemi živly, včetně tání sněhu.

Bílá hmota se tak vznáší na černých kovových sloupech. Do domu je jeden jediný přístup po černém schodišti. Z domu jsou zvýrazněna jen bezrámová okna, která díky vyvýšení nabízí lepší výhled než okolní sousedé. Čisté linie jsou mírně narušeny průhlednou částí fasády, kde prosvítá dřevěná konstrukce nad vstupním schodištěm.

High House nabízí dvě podlaží. První je přízemní venkovní a je označováno za pomyslnou terasu. V prvním patře pak nalezneme obývací pokoj s kuchyňským koutem, dvě ložnice a koupelnu. Majitelé si bohužel nepřáli fotografování v interiéru, proto nám k dokreslení musí stačit plánek od architektů.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Delordinaire