11.09.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Australský architekt Chris Tate navrhl a realizoval v novozélandském lese pozoruhodný The Tent House. Malý nenápadný dům s tvarem stanu je umístěn na opuštěném místě v zeleni. Určený je k víkendovému odreagování a proto je navržen skromně. Interiér je přesto moderní vybaven vím nezbytným.

Na pozemku o rozloze asi 650 metrů uprostřed lesa vyrostl malý dům nezvyklých tvarů, který je propojen s okolím jen dřevěnou stezkou. Jak už název The Tent House napovídá, jedná se o budovu tvaru stanu. Architekt Chris Tate chtěl navrhnout trojúhelníkovou stavbu, ale začal se potýkat s mnoha problémy, protože stěny nebyly v úhlu 90 stupňů. Z třiceti návrhů nakonec vzešel dům, který je funkční a zapadá do lesa i svými proporcemi.

Dům se skládá ze třech spojených trojúhelníků, kde dva tvoří střecha a jeden prosklené průčelí. Před domem najdeme malou samozřejmě trojúhelníkovitou terasu obehnanou plotem kvůli případné zvěři. Interiér s plochou 70 metrů čtverečních je rozdělen na obývací pokoj s kuchyňským koutem, jídelním stolem se dvěma židlemi, barem a zázemím v přízemí.

První patro přístupné po točitých schodech nabízí dvoulůžko a nezbytné střešní okno kvůli osvětlení prostor. Interiér je celý vyveden v nadčasové bílé barvě, k níž skvěle kontrastuje tmavá kovová střecha a čiré prosklení. Jen kuchyně je z černého masivního dřeva.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Chris Tate