30.01.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Norský architektonický ateliér Snøhetta dokončil první dvě Friluftssykehuset neboli Venkovní nemocnice. Jedná se o chatku v přírodě stojící nedaleko velké nemocnice, která slouží k relaxaci a pomoci rychlejšímu zotavení. Postavená je v jednoduchém designu ze dřeva a nabízí vždy několik různých místností.

První dvě stavby stojí nedaleko Oslo University Hospital a Sørlandet Sykehus Kristiansand na jihu Norska. Obě našli své místo v klidném prostředí v okolí vzrostlých stromů, v jednom případě dokonce v malebném místě nad vodní hladinou. Oproti velkým nemocnicím mají chatky nabízet svou velikostí především relaxaci a pohodu, jenž může pomoci k rychlejšímu uzdravení.

Jednotný design je založen na dřevěné konstrukci, minimalistických tvarech a přírodně laděném interiéru. Užitný prostor 35 metrů čtverečních je rozdělen do různých typů místností. Jedna má například polstrovanou lavici a výhled velkým oknem ven do přírody, druhá je naopak více uzavřená s velkým světlíkem ve stropě a dřevěnými lavicemi.

Čtěte další články na téma Snøhettabydlení

Foto a zdroj: Snøhetta