29.08.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Po více jak třech letech práce dostalo jihomoravské město Blansko nový autobusový terminál. Na místě původního již nevyhovujícího nádraží jej navrhli architekti z brněnského ateliéru EA Architekti. Podlouhlá stavba z betonu, oceli a skla zaujme moderním přístupem a žlutou čekárnou s prodejem vstupenek.

„Architektonický koncept vychází z motivu křížení. Diagonálně postavené pilíře z pohledového betonu vynášejí 118metrů dlouhou a 8,5 metrů širokou střešní konstrukci. Ta zakrývá nástupiště autobusových zastávek i provozní budovu. Je nesena kombinací betonových a ocelových prvků, zastřešena skleněnou střechou s potiskem,“ uvádí architekti Zdeněk Eichler a Eva Eichlerová, kteří na projektu spolupracovali s Přemyslem Valovým.

„Cestující na zastávkách jsou od frekventované silnice chráněni protihlukovou stěnou. Použití rezavé oceli a dřeva ji začleňuje do přírodního charakteru okolí. Je osázena popínavými rostlinami a v budoucnu by měla být zelená. Pavilon provozní budovy se strukturálně zasklenou fasádou slouží cestujícím i obsluze autobusového nádraží. Zázemí zde mají řidiči autobusů, administrativní provoz dopravní společnosti, prodejna jízdenek a informace,“ dodávají.

Nejvýraznějším prvkem terminálu je ve dne i v noci prosklená čekárna s toaletami a pokladnami ve výrazně žluté barvě. Zbylé interiér, z velké části nepřístupné veřejnosti jsou pak bílé. Velmi příjemným prvkem je množství laviček, stojanů na kol a boxy pro ukládání kol jako i skutečnost, že všechny možné plochy byly pokryty zelení. Vysázeno zde bylo i maximální množství stromů a keřů.

Čtěte další články na téma nádraží

Foto: Kiva
Zdroj: EA Architekti