21.05.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Studenti z ateliéru Dalibora Hlaváčka a Martina Čeňka na Fakultě architektury ČVUT v Praze navrhli a vlastníma rukama postavili lávku přes Hlubokou strouhu ve Špindlerově Mlýně. V místě turistické trasy vytvořili nenápadnou, ale užitečnou stavbu z odolných materiálů. Ozdobili ji navíc funkčním prvkem lavičky.

„Návrh reaguje na místní extrémní klimatické podmínky. Mostovka je tvořena roxory – betonářskými žebírkovými tyčemi. Díky mezerám mezi roxory působí lávka opticky lehce a chodec může vnímat potok pod lávkou, zároveň na lávce nedochází k hromadění sněhu, vody ani listí. Výstupky roxorů zaručují bezpečnou chůzi po lávce. V hlubokém žlabu, který lávka překonává, dochází k častým lavinám. Lávka je proto navržena bez zábradlí, aby kladla padající lavině minimální odpor,” uvádí architekti Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk, Tomáš Minarovič & tým studentů spadajících pod platformu 1:1 Lab.

„Hlavní materiál tvoří povětrnostně odolná ocel Corten, která nevyžaduje žádnou údržbu a svojí barevností dokonale zapadá do přírodního kontextu Krkonošského národního parku. Lávka je půdorysně zakřivená s nosnou konstrukcí ze svařovaných I profilů. V blízkosti lávky se nenachází žádná dopravní infrastruktura. Lávka je proto modulární, rozebíratelná na jednotlivé díly, které jsou snadno transportovatelné a montovatelné bez použití těžké techniky. Svým střídmým tvarem, subtilností i použitým materiálem harmonicky souzní s jedinečným prostředím,” dodávají k výsledku téměř dvouleté práce.

Čtěte další články na téma most

Foto: Martin Čeněk
Zdroj: 1:1 Lab