20.06.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Tým studentů navrhování na Fakultě architektury ČVUT v Praze navrhl pod vedením Dalibora Hlaváčka, Martina Čeňka a Julie Kopecké útulnu u Balvanového vodopádu ve Špindlerově Mlýně. Malá a svým designem nepřehlédnutelná stavba má název Kømen a slouží jako přístřešek pro turisty při nepřízni počasí.

„Inspirací pro tvar bylo umístění nedaleko Balvanového vodopádu do kterého byl ještě nedávno vklíněn velký kámen. Kámen jsme zároveň vnímali jako nedílnou součást struktury hor, podklad, který zachytává život a v průběhu času se mění. Nepravidelná, ale kompaktní struktura útulny vytváří pocit bezpečí a úkrytu, světlé dřevo v interiéru kontrastuje s plechovým opláštěním a špatným počasím. Tvar útulny vychází z Voroného diagramu,” uvádí architekti vedoucí architekti a tým studentů spadajících pod platformu 1:1 Lab.

„Základní nosnou konstrukci tvoří pohledové smrkové CLT panely, které se zároveň pohledově uplatňují v interiéru stavby. Na každé stěně se propisuje kresba dřeva jiným směrem, podle natočení a směru desky. Fasáda je navržená z falcovaného hliníkového plechu bez povrchové úpravy. Jedná se o velmi odolný materiál vhodný do extrémních horských podmínek, bez potřeby následné údržby. Plechové pásy jsou na každé ploše připevněny v jiném směru tak, aby vizuálně podpořily tvar objektu,” dodávají k výsledku téměř roční práce.

I když je Kømen moderní stavbou, zapadá svým designem hezky do krajiny. Bohulibý je i přístup, kdy byla snaha celého týmu minimalizovat stavební práce na místě. Útulna byla proto navržena tak, aby byla možná její doprava v celku. Na místo tak objekt přivezla klasická odtahová služba pro automobily.

Čtěte další články na téma ČVUT

Foto: Martin Čeněk
Zdroj: 1:1 Lab