12.04.2014 –– interiér –– Lída Fikarova

Fitness centrum s pestře barevným prostorem pro krátké odložení dětí, když si chceme bez starostí zacvičit, je snem snad každého rodiče. Tuto šanci využilo fitness studio Kalorias v portugalském městečku Linda-a-Velha, které nechalo jejich prostory zrealizovat architektonickým studiem Amatam z blízké Almady, aby vznikl takzvaný Dětský ráj.

Již od roku 1990 je fitness studio součástí dvoupatrové budovy, kde se rozprostírá v její užší části na délce 153 metrů a  šířce 32 metrů. Stavba se nachází v západní části města Linda-a-Velha mezi parkem Jardim das Tílias na jedné straně a bytovou oblastí na druhé. Z důvodu neodpovídajícím statickým podmínkám budovy, kdy byla poté i vizuálně označena za zastaralou, musela být rozsáhle rekonstruována.  Plánování a návrhu rekonstrukce se ujalo architektonické studio Amatam.

João Escaleira Amaral a Manuela Tamborino jsou hlavními představiteli studia, který založili v roce 2011. Oba vystudovali University School of Architecture v Lisabonu a již od začátku studií se zaměřovali na urbanismus a územní plánování. Propojení urbanismu s designem a architekturou jim umožňuje hledat inovativní řešení. Amaral a Tamborino jsou součástí platformy architektů Colectivo Urbano, jež má společný cíl: zásahem na neformálních území stimulovat  a řešit pomocí architektonických a urbanistických disciplin obnovu měst.

Areál  pro děti na rozloze 410 metrů čtverečních se otevírá malým návštěvníkům v přízemí fitness centra. K šesti pokojům různých velikostí a barev je připojeno sociální zařízení a malá kuchyňka.  Vstupem do tohoto ráje předchází  úzká, modře osvícená chodba, která s částečně prosklenými lemovanými oblouky propojuje veškeré prostory. Některé bílé zdi jsou  vyzdobené  černou písmenkovou aplikací. Na konci chodby jsou dveře, které děti propouští do největší místnosti rozdělené na dvě části. Pro sportovní aktivity je zde část černo-bílá. Druhá část je velmi silným kontrastem – barevné pruhy směřují od země, po stěnách až ke stropu. V rohu jsou umístěné kvádry na sezení, šplhání, ale sloužící i jako tribuna. Naproti je umístěno malé jeviště.

V areálu můžeme najít ale i studovnu či čítárnu pro větší děti, prostory pro kreativní činnosti či mini fotbalové hřiště porostlé umělou trávou. Amatam se soustředí hlavně na barevnost a pestrost každé místnosti i na odolnost podlahy. Elastická podlahová krytina je položena hlavně ve vstupních a víceúčelových prostorách. Speciální vrstva zabraňuje plísním a bakteriím. V modré PVC podlaze jsou zpracované krystalové částice, jež podporují protiskluzovou ochranu a oděruvzdornost. V ostatních částí centra jsou využity dubové parkety.

Čtěte další články na téma dětiinteriér

Foto a zdroj: Amatam