12.03.2018 –– interiér –– Ondřej Krynek

Italský architektonický ateliér Gosplan dokončil nedaleko Janova rekonstrukci starého a nevyhovujícího interiéru bytu na moderní místo k bydlení. Dvoupodlažní apartmán nazvaný Into the Woods září svěžestí díky použití jednoduchých materiálů a několika nápadů jako například levitující schodiště.

Budova nachází nedaleko Janova obklopena kaštanovými lesy. Původní dispozice byla pro mladý pár zcela nevyhovující. Dlouhá chodba rozdělovala dům na dvě části a několik malých neútulných místností. Architekti z Gosplan se rozhodli největší bolístku interiéru zrušit a apartmán co nejvíce otevřít, propojit a nechat do něj proniknout denní světlo.

Chodba byla částečně zachována v přízemí, kde najdeme dvě ložnice, pracovnu a dvě koupelny. Hlavní je obytná místnost spojená s kuchyní, kde uprostřed stojí jídelní stůl. Interiér byl sjednocen bílou výmalbou, které akcentují dřevěné obklady spolu s tmavě modrou. Doplňující barvou je nadčasová šedá, kterou najdeme v kuchyni i ve skříních v ložnici.

Architekti byt ozdobili několika chytrými řešeními. Například jídelní stůl s posezením na úložných prostorách osvětluje nástěnné svítidlo Potence Pivotante od Nemo, které lehce osvítí potřebný prostor. Schodiště do prvního patra je vybaveno průhledem a je vyrobeno ze dřeva. Není celistvé, ale chybí mu spoj mezi zemí, čímž je opticky odlehčeno. Velmi příjemně je řešený krb, jenž je napojen na sedací část a na míru vyrobenou pevnou pohovku.

Čtěte další články na téma rekonstrukcebydlení

Foto: Anna Positano
Zdroj: Gosplan