09.07.2019 –– interiér –– Ondřej Krynek

V ulici Korunní na pražských Vinohradech byla před několika měsíci otevřena restaurace Výčep, kterou navrhl místní ateliér Mar.s ve stylu tradiční české hospody přiblížené 21. století. Architektům se podařilo reinterpretpvat klasické prvky tradiční hospody a přidáním několika málo retro dekorací vytvořili příjemné místo na setkání u piva.

„Základním stavebním kamenem je výčep, který návštěvníka vítá hned u vstupu. U výčepu nesmí chybět místo pro pivo na stojáka a samozřejmě na čepu pořádný ležák. Zde je to dalešické pivo z nedávno obnoveného historického pivovaru. Častým prvkem interiérů bylo dřevěné obložení stěn, které je chránilo před poškozením a parketová podlaha. Jako odkaz na obložení stěn je v interiéru použit zelený pás z omyvatelné barvy, který se vine celým prostorem a propojuje jinak materiálově zcela odlišné stěny do jednoho celku. Na podlaze jsou použity dubové vlýsky poskládané do tradičního stromečku,“ říkají architekti z pražského ateliéru Mar.s.

„Nábytek je kombinací atypických dřevěných lavic a stolů a typicky hospodských židlí Ton Banana v tmavě hnědé barvě. Nedílnou součástí pravé hospody je i salonek, ten nemůže samozřejmě chybět ani ve výčepu, jsou zde použita křesílka 33 a dřevěný kazetový strop s neonovým svítidlem od Vojtěcha Káleckého. Vojtěch navrhl též liniová svítidla nad lavicí, které se táhnou od vstupu přes celý prostor restaurace. Ostatní svítidla jsou skleněná, s tradičním tvaroslovím od českého výrobce Osmont. Na celý výčep dohlíží Bohumil Hrabal, který je spojen s dalešickým pivovarem filmem Postřižiny,“ dodávají.

Architektům se po roční práce podařilo proměnit 200metrové přízemí činžovního domu na příjemné prostředí bez zbytečných výstředností. Decentní zvolená barevnost, kde kombinují dřevo, krémové odstíny, zelenou a černé doplňky, k sobě hezky ladí. Příjemným bonusem jsou retro prvky jako klasická křídová tabule, hodiny, píchačky nebo funkční televize s nahlédnutím do kuchyně.

Čtěte další články na téma restaurace

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: Mar.s Architects