22.08.2020 –– interiér –– Ondřej Krynek

Pražské studio Mimolimit navrhlo interiér horského apartmánu na utajeném místě. Díky spojením dvou bytových jednotek vznikl velkorysý prostor o ploše 210 metrů čtvereční s terasou 13 metrů. Díky vyztužení krovu ocelí se mohl interiér otevřít přes dvě patra a vznikl tak působivý obývací pokoj s kuchyní.

„Horskou atmosféru vytvářejí hlavně použité materiály, jako jsou fošny s krajinami, trámy s puklinami, hrubé a patinované kovy, ale i ručně vyráběné velké formáty keramiky s ručně upravovaným reliéfním povrchem. V neposlední řadě původní materiály připomínají jak režné cihly, tak i lávový glazovaný kámen,“ uvádí architektka a designérka Barbora Škorpilová.

„Velmi specifickým experimentem bylo využití lněného plátna nejen jako stínících prvků, ale také jako průsvitné výplně dveří skříní, přes kterou prochází umělé světlo zevnitř ven a přispívá k rozptýlenému osvětlení místnosti,“ dodává s tím, že téměř všechny interiérové prvky byly vyráběny na míru. Jde především o schodiště, dveře, okna, kuchyňskou linku, skříně i lávka s krbem fungující jako vstup do koupelny.

Často nevídaný projekt apartmánu není tolik pozoruhodný svou velikostí, ale atmosférou, kterou se podařilo Mimolimitu do interiéru dostat. Může za to podkrovní umístění původních bytů, otevření obývací části s kuchyní, přiznání konstrukčních prvků a hlavně příjemná kombinace materiálů navozující správnou horskou atmosféru. Není proto divu, že se projekt uchází o cenu Interiér roku.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Mimolimit
Zdroj:
Interiér roku