15.08.2015 –– umění –– Ondřej Krynek

Ve vysloužilém belgickém dole C-Mine, který nedaleko města Genk aktuálně slouží jako výtvarné  a kulturní centrum, vyrostl obrovský kovový Labyrint. Čtvercová skulptura stojící na nádvoří sahá do výšky pěti metrů a nabízí asi jeden kilometr dlouhou cestu. Instalaci navrhl Gijs Van Vaerenbergh.

Belgický architekt Pieterjan Gijs a slavný umělec Gijs van Vaerenbergh, který navrhl například populární kovový kostel, jsou tvůrci nového kovového labyrintu postaveného na nádvoří dolu C-Mine přímo u dvojice vysloužilých důlních věží.

Až do 30. září 2015 tu mohou návštěvníci bezplatně objevovat cesty v objektu zvaném Labyrint, který tvoří čtverec o straně 37,5 metru s výškou pět metrů. Bludiště z tenkého nerezového plechu má v sobě vyfrézované průhledy, klenby a cesty inspirované geometrií.

Tvůrci se snažili návštěvníkům v dobrodružné cestě instalací ukázat rozdíl mezi částí a celkem, formou a průhledností, návrhem a výsledkem, kresbou a provedením. Pomocí vrstev vytvořili dobrodružný zážitek pro malé i dospělé v industriálním duchu, který se do konkrétního místa přesně hodí.

Vysloužilý důl C-Mine, který najdete nedaleko Genku na adrese Evence Coppeelaan 91, je skvělým příkladem respektu k industriálnímu dědictví. Z původních budov se stala brasserie, kulturní stánek pro konání výstav, divadelních představení i koncertů, studovna místní školy umění, místo pro organizování firemních akcí. Díky dopravní dostupnosti místo žije skoro každý den.

Čtěte další články na téma konverze

Foto a zdroj: C-MineGijs Van Vaerenbergh