15. srpna 2017 –– umění –– Ondřej Krynek

Na vídeňském Quartier Belvedere je možné až do 10. září spatřit i navštívit slavný Fat House neboli Tlustý dům, který vytvořil slavný rakouský umělec Erwin Wurm. Dům je zde vystaven v rámci jeho výstavy Performative Sculptures, jenž je k vidění v 21er House opodál.

Erwin Wurm je označován za jednoho z nejdůležitějších protagonistů současného rakouského umění. Proslul svým 35 let dlouhým zkoumáním základních podmínek sochařství z pohledu hmotnosti, objemu, statiky a proporcí. Běžné formy sochařství konfrontuje s běžnými společensko-politickými normami. Jeho radikální přístup připomíná slavného Marcela Duchampa, kde stejně jako on hledá nové cesty v umění.

Bezpochyby Erwin Wurm proslul svými obtloustlými sochami, které jsou jako jedny z mála jeho děl na pokraji pop-artu. Jeho nejslavnějším dílem je rozhodně jeho Fat House, malý domek s bílou fasádou, který překypuje ve své hmotě, jako kdyby byl z těsta. Jako jeho reakce na stav současné střední třídy takto vytvořil i několik aut různých modelů. Do toho vystaveného ve Vídni je možné dokonce vstoupit a prohlédnout si projekci.

Tlustý dům je jen lákadlo na velkou samostatnou výstavu Performative Sculptures, která se koná opodál v domě 21er House. V expozici najdeme více jak 40 soch a to jak starší díla tak zcela nová vytvořená pro tuto show. Jeho poslední díla jsou architektonicky stavěná a zaměřují se na předměty každodenního života. Výchozím bodem většiny jeho soch je blok hlíny, z kterého různými zásahy vznikají kýžená díla.

Čtěte další články na téma Erwin Wurmsocha

Foto a zdroj: 21er House