07.03.2014 –– architektura –– Pavel Cahlík

Rakouskému architektonickému studiu Project A01 se podařilo v pozoruhodném projektu Residence Freundorf nenásilně začlenit minimalistické pojetí domu do okolní přírody. Přísné linky bělostné vily i přes svoji dravost pobouří asi jen málo koho.

Nedaleko Vídně takto získal mladý rakouský pár prostor pro svoji rodinu, jako vystřižený z nějakého sci-fi filmu. Svažitý terén dal vzniknou neotřelému řešení, které v sobě snoubí hned několik stylů.

Celý projekt vyvolává dojem psa, který vyzývá svého majitele ke hře. I přes tento fakt jsou ale dodrženy zásady minimalistického designu – čisté linky, sklo a především architekty milovaná bílá barva, která dominuje i v interiéru.

Na třech patrech, které dohromady zabírají přes 340 metrů čtverečních má každý člen rodiny své soukromí. Ovšem větší důraz byl kladen na společné prostory v prvním patře. Na 150 metrů čtverečních tak architekti vytvořili prostor, který by klidně mohl fungovat jako výstavní síň. Ovšem díky chytrému použití doplňků, textilií a atypicky řešené kuchyňské lince celá místnost působí příjemně a domácky.

Terase dominuje velký bazén. Zahrada, kterou navrhovala firma Karmer und Karmer Garden Design, jen podporuje celý koncept domu a dává vyniknout jeho křivkám.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Project A01