03.08.2016 –– architektura –– Nora Behová

Izraelští architekti ze studia Pitsou Kedem Architects postavili dům nazvaný S House, který vychází z kontrastu mezi průhlednými a neprůhlednými prostorami a působí, jakoby jeho první patro z betonu levitovalo nad téměř neviditelným přízemím.

Horizont je hlavní veličina, z níž vycházeli architekti ze studia Pitsou Kedem Architects při navrhování nedávno dokončeného domu S House v izraelském městě Herzlija. Je to právě horizont, místo propojení nebe a země, co je stěžejním činitelem při určování kontextu stavby. Následuje přítomnost jiné budovy, stromy a další elementy definující polohu daného prostoru. Tuto úvahu reflektuje i samotný design návrhu.

První vjem, jenž člověk při pohledu na něj zaznamená, je betonový hranol levitující v horizontální poloze. Na druhý pohled si povšimneme spojení hranolu se zemí. Nad tou je držen ocelovou konstrukcí a několika přesně rozmístěnými sloupy, propojenými prosklenými zdmi, jež se dají zcela otevřít či skrýt, čímž podtrhávají vizuální dojem vznášejícího se vrchního patra. Díky tomuto rozložení jsou v přízemí také téměř nepřítomné hranice mezi jednotlivými místnostmi. Kuchyně, jídelna i obývací pokoj se nachází v jednom velkém, otevřeném prostoru, odkud lze volně přejít na terasu, zahradu či k bazénu.

Pouze ložnice a koupelna v přední části patra jsou odděleny; stěnami od zbytku interiéru, externími dřevěnými žaluziemi od přímého slunečního světla, ovšem za zachování výhledů na stromy v přední části zahrady. Ty vyplňují prostor mezi dvěma liniemi dřevěných žaluzií lemujících přední stranu domu a poskytujících přístup k okrasnému jezírku s malou teráskou u hlavního vchodu. Dům je tak oddělen od ulice a zachovává si soukromí, zároveň tak umocňuje hru kontrastu mezi průhledným a neprůhledným prolínající se celým návrhem.

Podél severní strany budovy se táhne schodiště schované za zdí, které návštěvníka dovede k ložnicím v prvním patře. Ty, na celkové rozloze menší než spodní patro, jsou všechny stejně orientované a propojuje je jedno dlouhé členěné okno. Je otočené na jih a poskytuje přístup na balkón, jenž shlíží na centrální zónu přízemí s bazénem a venkovní terasou navazující na kuchyňskou a jídelní část. Po schodišti u zadní stěny se člověk dostane i dolů do podzemí, které skýtá prostor další společenské místnosti, posilovně a doplňujícím pokojům pro hosty.

Čtěte další články na téma bydleníPitsou Kedem

Foto a zdroj: Pitsou Kedem