06.09.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na severním okraji Prostějova bylo před několika měsíci otevřeno zcela nové Národní sportovní centrum. Na místě bývalého koupaliště vznikla podle návrhu olomouckého Atelieru-r moderní, monolitická a ostře řezaná stavba s velkou prosklenou vstupní částí a kšiltem. Sportoviště je určeno pro několik různých sportů a tribuna pojme přes 300 diváků.

„Zadáním projektu bylo vytvoření prostoru pro sportovní aktivity jako volejbal a basketbal pro mládež, které by bylo možno využít i pro mezinárodní juniorské turnaje. Sportovní plocha tedy obsahuje pro oba sporty jak jedno podélné hlavní hřiště pro zápasy, tak i dvě cvičná hřiště orientovaná příčně. Turnaje je možné sledovat z tribuny s kapacitou přes 300 diváků. Součástí návrhu bylo i nové řešení okolních komunikací,“ uvádí architekt Miroslav Pospíšil z Atelieru-r, který na projektu spolupracoval s dalšími pěti kolegy.

„Hmota stavby vychází z jednoduchého kvádru, který je na jižní a západní straně vybrán. Obě fasády zde ustupují zpět oproti hraně střechy, která tak vytváří sešikmený kšilt kryjící obě hlavní fasády před deštěm. Tyto plochy jsou pohledově nejvíce exponované, jsou tedy tvořeny stříbřitou krajkou z tahokovu. Kontrastem ke zmíněným ušlechtilým plochám jsou fasády na severní a západní straně, provedené z černých trapézových plechů. Jihozápadní nároží haly je pak na celou výšku fasády prosklené. Za tímto prosklením se nacházejí hlavní prostory pro veřejnost i administrativu haly,“ dodává k projektu trvajícím více jak tři roky.

Interiér o celkové užitné ploše 3 055 metrů čtverečních je rozdělen na vstupní prosklený segment, kde se v přízemí nachází posezení pro diváky a bufet, dále pak horní administrativní části. Červeně obestavěným schodištěm se vstupuje ke tribunám, kolem pak k toaletám, šatnám a dalším prostorám určeným pro sportovce. Tímto jsou striktně odděleny oba provozy, jenž se nacházejí mimo prosklenou část fasády.

Čtěte další články na téma sport

Foto: Lukáš Pelech
Zdroj: Atelier-r