06.11.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

V japonském 300tisícovém městě Maebaši byl dokončen a otevřen nový hotel Shiroiya, který navrhl slavný architekt Sou Fujimoto. Z ulice zcela neviditelný hotel má podobu zeleného kopce ve vnitrobloku. Z kopce vystupují menší domky a velká okna. Interiér je pestrým mixem různých interiérů od slavných i méně slavných designérů.

Hotel Shiroiya najdeme ve městě Maebaši asi dvě hodiny jízdy severně od Tokia. V Japonsku typické maximalizování zástavby se zde projevuje trochu nečekaným dojmem. Vysoké bytové domy tvoří neprostupnou bariéru městské hmoty a původně opuštěný vnitroblok pak potenciál využití. Majitelé hotelu se rozhodli využít prostor originálně a oslovili Sou Fujimota.

Slavný architekt hýřící originálními nápady navrhl vytvořit hotel jako zelený kopec. Čtyřpodlažní hmota je porostlá zelení. Přízemí nabízí velké prosklené vstupní dveře. Do vyšších pater je vstup řešen po schodech s výrazným bílým zábradlím. Ve stejné barvě jsou postaveny i malé domky čnící ze zeleně jako miniatury. Kopec je porostlý keři a menšími stromy.

Interiér hotelu nabízí prostorné lobby a řada různě velkých celkem 17 pokojů. Nenavrhl je však jen Sou Fujimoto, ale i další velcí designéři jako Michele De Lucchi, Jasper Morrison či Leandro Erlich. Vybrat si tak můžete ze světlých a prostorných až po dřevěné více útulné. Posedět však můžete i v místní restauraci.

Čtěte další články na téma bydleníhotel

Foto a zdroj: Hotel Shiroiya