02.04.2017 –– interiér –– Ondřej Krynek

Před desítkami let sloužili Panzerhalle v rakouském Salzburgu jako dílna, kde se vyráběly tanky. Starými cihlovými zdmi lemované prostory se před několika lety změnily a začaly být využívány jako restaurace, kreativní dílny a nově také byt. Smartvoll Architekten provedli konverzi jedné z budov na luxusní loftový apartmán.

Nový majitel objektu se rozhodl postavit si v Panzerhalle byt a trochu netradičně vyhlásil na architektonické studio soutěž. Vyhráli ji vídeňští Smartvoll Architekten, kteří dostali za úkol přestavět 350 metrů čtverečních velký objekt na moderní bydlení. Navrhli výjimečnou konverzi na loftový byt, který zachovává historický ráz budovy a přidává do něho nové moderní prvky.

Nejdůležitější bylo vnést do interiéru maximum denního světla, což byl problém, protože dům měl okna pouze v pásu pod střechou a přízemí prostoru by zůstalo temné. Architekti proto navrhli ponechat celý prostor otevřený. Dominantou interiéru je tak velké rozvětvující se schodiště do prvního podlaží vestavěného z betonových ramp. V přízemí najdeme obývací část, pod schody kuchyňský ostrůvek a jídelní kout. Samozřejmě zde nechybí přidaná francouzská okna.

První podlaží bytu, které sahá až do výšky osmi metrů, nabízí na jedné straně ložnici a protilehlou pracovnou, na druhé straně úložné prostory a velmi nezvyklou koupelnu. Například sprchový kout je koncipován jako prostor s proskleným kvádrem vystupujícím do prostoru. Za zmínku stojí i balkón se stromem zapuštěném v organicky tvarované krajině.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Smartvoll Architekten