03.08.2014 –– architektura –– Ondřej Krynek

Slavné dánské architektonické studio BIG odhalilo svůj návrh na přestavbu a rozšíření ZOO v dánském městě Givskudu. Původnímu parku z roku 1969, ležícím ve středu Jutského poloostrova, se dostane unikátního vyhlídkového vstupního komplexu, nových pavilonů pro zvířata i safari na kolech.

„Největším a nejdůležitějším úkolem architektů je navrhnout umělé ekosystémy. Musíme zajistit, aby naše města a budovy vyhovovaly tomu, jak chceme žít. Měli bychom se ujistit, že naše města nabízejí velkorysý rámec pro různé lidi z různých prostředí aby mohli žít společně v harmonii a zároveň s přihlédnutím k individuálním potřebám. Nikde to není větší výzva než v ZOO. A to byl náš sen, vytvořit v Givskudu co nejlepší a nejsvobodnější možné prostředí pro život zvířat a vztahy mezi návštěvníky a zvířat,“ popisuje základní úkol studio BIG.

Devítičlenný tým architektů v čele s Bjarke Ingelsem proto od roku 2013 spolupracoval s pracovníky ZOO v Givskudu, aby navrhli ideální prostředí pro zvířata, tak aby i gorily, vlci, medvědi, lvy a sloni mohli žít vedle sebe v co nejpřirozenějším prostředí na třech oddělených kontinentech. Pro tučňáky navíc navrhli speciální skaliska, pro lvy úkryt v kopci, pro slony rýžová pole, pro pandy bambusovou vesnici a mnohé další.

Architektonicky nejzajímavější je však přebudovaný vstup v podobě velké kruhové stavby se zúženým vstupem. Od pokladny návštěvníci vystoupají po kruhové rampě na vyhlídku odkud budou mít výhled na všechna zvířata. Vnitřní část budou sloužit k posezení, nabídne kavárnu, restauraci i jako základna pro vyjížďky na safari na kole. Projekt je již ve výstavbě.

Čtěte další články na téma BIG

Foto a zdroj: BIG