12.01.2015 –– architektura –– Ondřej Krynek

V městském obvodě Šanghaje se v přírodním lomu staví luxusní pětihvězdičkový Shimao Quarry Hotel, který navrhlo v mezinárodní architektonické soutěži globální studio Atkins. Hotel přilepený na okraji útesu má připomínat kus skály s vodopádem. Dokončení a otevření se plánuje ještě na tento rok.

Přibližně 35 kilometrů od centra Šanghaje je místo se zelenou krajinou a množstvím přírodních krás. Bohužel i sem zasáhne lidská ruka a staví zde hotel s dalšími službami. Důvod je jasný, turisté v Číně jezdí rádi za přírodou a lom se svým okolím je jejich častým cílem. Celý projekt začal už v roce 2006, kdy čínský developer Shimao vyhlásil architektonickou soutěž a vybral studio Atkins.

Design stavby byl inspirován svou polohou a přerozeným prostředím skalnatých útesů, vodopády a okolními kopci. Proto 90 metrů vysoká budova v podstatě pokračuje v úrovni země a samotná hmota hotelu vytváří umělý skalní masiv s pomyslným vodopádem. I když se zásah do přírody zdá obrovský, architekti mysleli i na životní prostředí a ekologii. Využívat se bude geotermální a solární energie a střecha má být porostlá trávou kvůli úsporám.

Pětihvězdičkový hotel bude nabízet přibližně 300 pokojů, přičemž bude koncipován jako mezinárodní s orientací na sport a volný čas. Největším lákadlem je samozřejmě výhled na vodní hladinu z každého pokoje. V areálu s parkovištěm nebude chybět park s posezením, konferenční sál a veřejná část hotelu s vyhlídkami.

Čtěte další články na téma hotelČína

Foto a zdroj: Atkins