11.10.2016 –– architektura –– Ondřej Krynek

Architektonické studio OV-A provedla zdařilou konverzi bývalé telefonní ústředny v Berouně na novou administrativní budovu Verona. Velmi pěkný příklad proměny nevyužívané stavby ve funkční objekt se může pochlubit pěkným parterem i moderně řešenými interiéry na světové úrovni.

„Budova z 80. let 20. století z doby ‚normalizace‘ sloužila jako telefonní ústředna. Její původní architektura nesla brutalistní rysy s jistou sochařskou kvalitou. Stavba v těsné blízkosti městského centra však působila periferním dojmem. Vyznačovala se uzavřeným parterem, nekontextuálností, ztrátou městského měřítka a nedefinovanými veřejnými prostory,“ uvádí autoři konverze Jiří Opočenský a Štěpán Valouch.

„Cílem přestavby bylo více začlenit budovu do městské struktury, otevřít její parter a proměnit ji v městský administrativní palác. Univerzální železobetonový prefabrikovaný skelet byl využit pro přestavbu na současný kancelářský prostor. Vnější plášť budovy byl proražen velkými okny, která mění měřítko masivního objemu. Parter pomáhá definovat veřejný městský prostor ulice a poloveřejné reprezentativní vstupní plochy,“ dodávají.

Zdařilá konverze, která je vzorovým příkladem, jak by se v České republice zacházet s podobným dědictvím, však pokračuje i do interiéru. Na každém podlaží bylo vytvořeno okolo dvaceti pracovních zákoutí. Interiér si nechal trochu industriálního rázu odkrytou vzduchotechnikou a rozvody u stropu. Podlaha a stěny obložené dřevem prostor zútulnily a barevný nábytek přidává veselejší tóny.

Čtěte další články na téma konverzekancelář

Foto a zdroj: OV-A