03.10.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Londýnské Whitaker Studio postavilo v kalifornském národním parku Joshua Tree rezidenci z bílých dopravních kontejnerů. Unikátní objekt tvaru hvězdice je vklíněn uprostřed nehostinné pouště mezi kameny. Interiér je stejně poutavý a rozmanitý jako exteriér.

Historie projektu sahá do roku 2015, kdy James Whitaker navrhl pro německé studio nízkonákladové kanceláře z černých dopravních kontejnerů, které byly poskládány nejen dokola okolo jednoho středu, ale vystupovaly také ve druhá řadě. Projekt se však nikdy nerealizoval, což byla vzhledem k jeho ztvárnění velká škoda. Shodou náhod se Whitakerna cestě po USA seznámil s klientem, který si koupil 36hektarový pozemek v národním parku Joshua Tree a rozhodl se postavit si zde dům.

Oproti původnímu projektu je Joshua Tree Residence do velké míry upravena a propracována. Díky klimatickým podmínkám nemuseli architekti nijak výrazně řešit zateplení objektu. Tvoří jej proto asi dvacítka bílých propojených dopravních kontejnerů, které tvoří jednu velkou hvězdici. Vzniklo tím několik venkovních zákoutí z čehož to největší slouží jako venkovní terasa.

Díky navrstvení kontejnerů na sebe a vytvoření dalších oken je celý objekt výrazně prostornější a vzdušnější. Uprostřed se nachází centrální prostor odkud jako paprsky vystupují jednotlivé obytné prostory. Najdeme tu zvlášť obývací pokoj, zvlášť jídelnu, bar, ložnici i koupelnu. Prostory jsou propojené a přesto dostatečně oddělené. Interiér je celý bílý a tak z něho vystupuje jen barevný nábytek.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Whitaker Studio