18.07.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na rozlehlém 1 500 metrů čtverečních velkém pozemku v Průhonicích vyrostla rodinná vila od architektonického ateliéru Aulík Fišer Architekti. Při pohledu od silnice působí vila nedostupným dojmem vyvolaným pravidelným rastrem s malými vertikálními okny. Do zahrady se však objekt otevírá a ukazuje svou přívětivější tvář i obložení fasády dřevem.

„Navrhnout vilu do Průhonic bylo poměrně složité v tom, že Průhonice jsou velmi kontrastním prostředím. Vedle krásného zámku s proslulým parkem jsou tady i méně půvabné projevy typické pro pražské satelity v podobě naprosto nesourodé zástavby rodinných domů z posledních padesáti let, málo integrovaných s původní vesnickou strukturou obce. Protože jsme v prostředí ulice nenalezli existující architektonické hodnoty, ke kterým bychom se chtěli návrhem vztáhnout, zvolili jsme koncept jednoduché, striktní formy na sever do ulice a kontrastně k ní členitější formy na jih do zahrady,“ říká architekt Jan Aulík.

Na pozemku bylo zastaveno 300 metrů čtverečních s tím, že celková užitná plocha vily je 500 metrů čtverečních. Pro starší manželský pár s již dospělými samostatně žijícími dětmi je to nadstandardní prostor i pro rodinné návštěvy. V přízemí najdeme obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, nechybí ani hlavní ložnice. V první patře jsou umístěny dva pokoje pro hosty a pracovna s vlastním vstupem z ulice. V podzemní podlaží najdeme krom garáže především osmimetrový bazén a malé fitness.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Aulík Fišer Architekti