10.03.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na sever od Valencie v oblasti Santa Bárbara byl dokončen velmi nezvyklý dům Brick Vault House. Navrhlo jej renomované architektonické studio Space Popular a skládá se z obrovského svařeného rámu z kostek, do které jsou vloženy jednotlivé obytné prostory.

V mírném svahu nad silnicí začala výstavba domu Brick Vault House poměrně standardně. Betonovou základní deskou to však skončilo. Nad ní byla vystavena ocelová struktura z pomyslných kostek. Zahrnovala jedno přízemní podlaží a dvě nadzemní.

Space Popular s místními architekty z studio Alberto Burgos & Javier Cortina Maruenda navrhli dům jako sérii bílých vestavěných kostek a teras vestavěných do konstrukce. Díky zapuštění do svahu je dům i přes svou výšku poměrně nevýrazný a částečnou vzdušností na tmavě zeleno natřené konstrukce pak i nadčasově moderní.

Celková užitná plocha objektu je velkorysých 239 metrů čtverečních. V přízemí najdeme garáž, kuchyni, jídelnu, obývací prostor a terasu. V dalších patrech jsou rozmístěny ložnice. Interiér je vesměs bílý, zajímavostí jsou kamenné klenuté stropy. Vybavení nábytkem je typicky španělsky veselé, hravé a nadčasové.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Mariela Apollonio
Zdroj: Space Popular