28.12.2014 –– interiér –– Ondřej Krynek

V příměstské části kanadského Montrealu realizovalo místní studio Naturehumaine zdařilou rekonstrukci domu postaveného původně v 60. letech. Po více než 50 letech bez rekonstrukce bylo kompletní přestavbou interiéru a lehkou rekonstrukcí exteriéru dosaženo požadovaného nadčasového omlazení.

Podsklepený dům stojící na jižním břehu ve vilové čtvrti plné vzrostlých stromů měl množství velkých nedostatků pro aktuálně požadované moderní a komfortní bydlení. Největším problémem byl nedostatek přirozeného světla, malá okna a celkově tmavý depresivní interiér. Neduhem stavby bylo i využití druhého podlaží, kde byly jen dvě stísněné místnosti.

Architekti začali vybouráním malých oken a jejich nahrazení velkými, přistavěním velkého vikýře v podkroví a celkovým vyklizením interiéru. Pokračovali otevřením jižní fasády, kde vytvořili velké prosklené balkonové dveře pro přístup do zahrady a vytvoření zimního vestibulu. Rekonstrukce je nejvíce znít v interiéru. Z původního vybavení zůstal jen starý kamenný krb. Centrálním prvkem je dřevem kryté schodiště v samém srdci objektu.

V přízemí najdeme obývací pokoj, kuchyni s jídelním koutem, kancelář a prádelnu s toaletou. První podlaží nabízí jednu hlavní velkou ložnici, dva menší pokoje s postelemi, dvě koupelny a množství šaten.Interiér kombinuje bílou a černou barvu doplněnou o různé odstíny dřeva. Svítidla jsou převážně zamontována do podhledů, takže interiér působí čistě.

Čtěte další články na téma bydlenírekonstrukce

Foto a zdroj: Naturehumaine