22.05.2018 –– interiér –– Ondřej Krynek

V New Yorku na Manhattanu otevřeli jen na čtyři dny experimentální Zero Waste Bistro, které navrhli designéři Harri Koskinen a Linda Bergroth. Výrazný interiér z recyklovaných materiálů je vybaven jedním dlouhým stolem a posezením na legendárních stoličkách od Artek. V bistru se podávají jen pokrmy a nápoje, které nevytváří zbytečný odpad.

Bohulibý nápad přichází z Finska a má za cíl rozšířit povědomí o kruhové ekonomice, nových materiálech a udržitelném designu. Celý projekt vymysleli ve The Finnish Cultural Institute v New Yorku a přizvali šéfkuchaře z restaurantu Nolla z Helsinek, které přistupuje ke kuchařskému oboru jinak, bez odpadů a vše se stoprocentní recyklací. Mistři svého kuchařského umění podávají jen pokrmy a nápoje značek, které mají stejnou filozofii.

Interiér restaurace, i když pouze dočasný na čtyři dny, je vyroben z materiálu Durat, který je vyroben z recyklovaného plastu a je opět 100procentně recyklovatelný. Nábytek a svítidla dodala finská značka Artek a jedná se o ikonické modely od designéra Alvara Aalta. Všechny prvky interiéru budou samozřejmě znovu využity v dalších projektech. Díky omezené kapacitě a nutnosti rezervace je bistro beznadějně vyprodáno.

Čtěte další články na téma ekologie

Foto a zdroj: Zero Waste Bistro