04.12.2014 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na západě Rakouska se ve městě Dornbirn zdařila rekonstrukce a významné rozšíření starého obytného domu umístěného ve svahu. Ateliér Jochen Specht obestavěl původní dům, výrazně změnil dispozice vybouráním některých příček, v interiéru použil dřevo a pustil do něj přirozené světlo. Vytvořil tak malebný Haus Hohlen.

Původní dům z roku 1961 byl pro své majitele malý a temný. Umístěn byl sice v přírodě, na okraji nemalého města ležícího u hranic s Německem, ale již delší dobu potřeboval zásadní rekonstrukci nejen fasády. Osloven byl tedy Jochen Specht, který se rozhodl nejen budovu zmodernizovat, ale dům důmyslně rozšířit rozšířením na všechny strany. Původní dům tak zůstal uprostřed a okolo něj vyrostla moderní obálka s černou fasádou, sedlovou střechou a velkými okny.

I když původní dům nabízel veškeré potřebné zázemí, rozšířením v podstatě na dvojnásobek užitné plochy dostal zcela jiný rozměr. Vstup z přízemí zůstal zachován, odkud se stoupá do prvního a druhého patra po dlouhém schodišti, jakožto jediném komunikačním uzlu. Z původního domu zůstalo obvodové zdivo a místa jedna příčka, což je dobře patrné díky kontrastu nabíleného původního zdiva a obložení dřevem nových částí.

Nově dům nabízí v přízemí malý sklep, v prvním podlaží rodinný pokoj, obývací pokoj, kuchyni s jídelnou, koupelnu, dvě toalety, šatnu, dětský pokoj a ložnici. Část tohoto podlaží je otevřená a jednotlivé pokoje propojeny výklenky. Druhé podlaží je vybaveno dětským pokojem, kanceláří, malou galerií, prádelnou, dílnou, kotelnou a koupelnou. Přestavba domu začala v roce 2012 a do nastěhování trvala dva roky.

Čtěte další články na téma rekonstrukcebydlení

Foto a zdroj: Jochen Specht