09.06.2015 –– architektura –– Ondřej Krynek

Ve švédském městě Västerås, ležícím asi 50 kilometrů západně od Stockholmu, se začíná stavět Västerås Travel Center. V samotném centru vyroste dopravní uzel, který chce spojit vlaky, autobusy, taxi, cyklisty i chodce v jedné futuristické budově, jenž se bude částečně vznášet nad zemí.

Västerås je se 110 tisíci obyvateli jedno z největších měst ve Švédsku. Městská rada před lety schválila ambiciózní projekt, který nabídl 17 akrů v centru města k dlouhodobé přestavbě. Hlavním bodem je vlakové nádraží, které mělo projít rekonstrukcí a smysluplně se propojit s dalšími dopravními možnostmi města.

V mezinárodní architektonické soutěži o podobu Västerås Travel Center vyhrálo dánské studio BIG, které navrhlo futuristicky tvarovanou budovu o užitné ploše 12 000 metrů čtverečních. Tvar obdélníkové budovy vznášející se nad zemským povrchem je ozvláštněna k nebi stoupajícími rohy budovy a absencí středu, čímž je dosaženo maximálního osvětlení vlakových nástupišť, krytých jen přístřešky.

Celý objekt působí velmi lehce a to díky použití skla a oblých křivek u zastřešení i menších přístřešků. Zajímavý je i způsob integrace autobusových zastávek podél vlakových nástupišť. V projektu nechybí i několik míst pro posezení v zeleni, rampy pro cyklisty s úschovnou kol, kavárny a další nezbytné zázemí. Město i architekti doufají, že z Västerås Travel Center se stane nový hub pro setkávání lidí.

Čtěte další články na téma ŠvédskoBIG

Foto a zdroj: BIG