02.03.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Americký architektonický ateliér Suyama Peterson Deguchi postavil v západní části města Seattle dům nazvaný The Junsei House. Na periferii mezi stromy v zálivu, kam občasně přijíždí trajekty, vyrostla novostavba s tvarem klasického domu se sedlovou střechou a z dálky tak připomíná spíše chatku.

Pozoruhodný projekt byl navržen pro klienty, kteří se rozhodli zjednodušit si svůj život a naučit se žít s málem ve skromnosti. Suyama Peterson Deguchi proto k navrhováno domu přistupovali bez zbytečných okázalostí. Vybraný pozemek na pobřeží zálivu vyžadoval postavit dům vysoko při zvednutí mořské hladiny, což stavbě na první pohled dává pocit lehkosti.

Skromnost začíná u jednoduchého tvaru konstrukce. Podlouhlý dům má sedlovou střechu, která se jednotně táhne po celé délce stavby. Přístup do domu je koncipován po úzké lávce, přičemž vstup je omezen na viditelnost dveří, kde čelní stranu kryje minimalistický bílý čtverec. Interiér domu je dvoupodlažní, přičemž přízemní podlaží je otevřené až do špičky střechy, první patro je malé a zaujímá jen část jinak otevřeného prostoru.

V přízemí najdeme vše nezbytné a to bez zbytečných dělících příček. Kuchyňský kout s jídelním koutem zaujímají asi třetinu prostoru, který dále pokračuje obývacím pokojem s výhledem do lesa buď čelní prosklenou stěnou s terasou nebo velkými okny. Zbylá část přízemí je věnována ložnici, která je umístěna hned za vstupními dveřmi za bílým čtvercem. První podlaží nabízí pracovnu.

Čtěte  další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Suyama Peterson Deguchi