31.03.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Slavné dánské architektonické studio BIG staví v kodaňské zoo nový Panda House. Bjarke Ingels se svým týmem se nechali inspirovat čínským konceptem jin a jang a pro pandy navrhli dvoupodlažní pavilon plný zeleně, kde se jim návštěvníci přiblíží na pár centimetrů.

Kruhový tvar pro Panda House vyšel jako ideální do zamýšleného prostoru a má i druhý záměr, oddělit mužské a ženské pandy od sebe v případě nutnosti. Dvoupodlažní pavilon díky tvaru jin a jang navíc umožňuje vytvořit pandám přirozenější prostředí včetně drobného kopcovitého terénu tvořeném zelenou rampou.

Návštěvníci k pavilonu přichází po jedné cestě a mohou si je obejít do kola s výhledem z prvního patra. Druhý odlišný pohled se jim naskytne v přízemí kam se schází po rampě. Pandy zde budou mít v úrovni oči za silným sklem. Je možné navštívit také kavárnu s posezením a obchodem, kde pandy budou opět na dosah.

Čtěte další články na téma zooBIG

Foto a zdroj: BIG