24.04.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Před dvěma roky vyhlásila Čína velkou mezinárodní architektonickou soutěž o podobu nového Shanghai Grand Opera House. Vítězem se stal norský ateliér Snøhetta, který nyní představil finální podobu svého návrhu. Komplex usazený v zeleni nedaleko řeky má výrazné tvary a krom monolitických prvků zaujme především schodištěm s vyhlídkou.

Novostavba bude důležitou součástí nového urbanistického plánu pro Šanghaj. Budova opery se má stát jednou z hlavních kulturních památek, proto je na ní upírána pozornost a kladen velký důraz. Snøhetta navrhla budovu jako místo velký možností pro umělce a širokého zásahu do okolí pro návštěvníky. Hlavním motivem je spirála. Blok budovy je spirálou obtočen a přidáno další schodiště mířící na vyhlídku.

Shanghai Grand Opera House nabídne celkem tři sály. Hlavní operní sál nabídne místa pro 2 000 diváků. Druhý sál určený pro menší produkce nabídne 1 200 sedadel a třetí nejmenší pak 1 000 sedadel s flexibilním uspořádáním.  Dominantou bude i vstupní hala s prosklenými stěnami a červenými balkóny. Celkově má projekt mít 134 metrů užitné plochy. Dokončení se plánuje na rok 2023.

Čtěte další články na téma SnøhettaŠanghaj

Foto a zdroj: Snøhetta